Page 11 - Gazetka_14_2018.pdf
P. 11

ŚWIAT KROWY       11




            we i 8,1 razy częściej rozwija się u nich mastitis”.  wapnia u chorych krów występuje na 48 godzin po
            Dlatego też hodowcy bydła mlecznego mogą wiele  wycieleniu. Radą Hut’a jest, by hodowcy podawali
            zyskać, zmniejszając częstość występowania (sub-  wapń doustnie, np. w formie pigułek. „W ten spo-
            klinicznej) gorączki mlecznej.                    sób nie można przedawkować, ponieważ wapń do-
                Wiadomym jest, że krowom zasuszonym bar-      staje się do krwioobiegu przez układ pokarmowy”.
            dziej  służy  dieta  niskowapniowa.    Jeśli  pasza  za-  Ta metoda nie powinna być stosowana u krów, któ-
            wiera  zbyt  duże  ilości  wapnia,  ich  jelita  stają  się  re nie są już tylko w fazie ostrzegawczej choroby,
            leniwe i nie wchłaniają skutecznie wapnia. Krowy  jako że tym sztukom powinien być podawany wapń
            zasuszone  potrzebują  dużo  mniej  wapnia,  ponie-  dożylnie.  Witamina  D  może  również  pomóc  we
            waż nie produkują w tym czasie mleka. Po wyciele-  wchłanianiu wapnia, ale Hut zaleca głównie paszę
            niu natomiast ich potrzeby gwałtownie wzrastają,  o niskiej zawartości wapnia i doustne podawanie
            ze względu na produkcję siary i mleka. Jeśli jelita  wapnia w okresie okołoporodowym.
            nie są wstanie wchłonąć wystarczającej ilości wap-
            nia z pożywienia, krowa dostaje gorączki mlecznej.  „Na kilka dnie przed wycieleniem spożycie pa-
            Większość hodowców, chcąc uniknąć tego proble-    szy wyraźnie spada”
            mu, bierze to pod uwagę przy układaniu dawek pa-      Zachowanie  żywieniowe  krów  zostało  zareje-
            szy.                                              strowane przez Nedap Smarttags w gospodarstwie
                Według  Hut’a,  zdarza  się,  że  metoda  ta  jest  mlecznym, należącym do Bert’a Versteeg. Hodow-
            wprowadzana  w stadach krów w laktacji, co jest  ca z Bornerbroek w Holandii widzi wyraźny związek
            błędem. „Często się widzi, że hodowcy pozwalają  między zachowaniami żywieniowymi zwierząt a go-
            krowom na przyzwyczajenie się do paszy przezna-   rączką  mleczną.  „Nie  patrzę  codziennie  na  dane
            czonej  dla  krów  w  laktacji  już  na  kilka  dni  przed  zebrane  przez  czujniki,  ale  kiedy  zdiagnozujemy
            wycieleniem. Okazuje się jednak, że to spowalnia  gorączkę  mleczną,  zawsze  analizuję  dane  wstecz.
            wzrost  brodawek  żwacza.  Zaczynając  od  lizawki  Kilka  dni  przed  wycieleniem  zauważysz,  że  czas
            i paszy dla krów po wycieleniu, zwierzę rozwija zna-  jedzenia  jest  wyraźnie  skrócony”.  Versteeg  utrzy-
            cząco większe brodawki żwaczowe i jest w stanie  muje 120 krów rasy holsztyńskiej, które produkują
            wchłonąć  więcej  składników  odżywczych  z  paszy.  średnio 9 100 kg mleka o zawartości 4,65% tłusz-
            To  również  sprawia,  że  jelita  nie  stają  się  niepo-  czu i 3,75% białka. Do niedawna gorączka mleczna
            trzebnie leniwe w absorbcji wapnia tuż przed wy-  występowała w gospodarstwie zbyt często. „Wró-
            cieleniem”.                                       ciliśmy do paszy o niskiej zawartości wapnia i ży-
                                                              wimy krowy zasuszone sianem sieczkowanym za-
            Dożylne podawanie wapnia jest niekorzystne        miast siana ciętego. Siano sieczkowane jest krótsze
                Często się zdarza, że leczenie gorączki mlecznej  i delikatniejsze, dlatego mamy nadzieję, że w ten
            jest nieskuteczne. Według Hut’a wynika to z tego,  sposób uda nam się zwiększyć smakowitość paszy
            że dożylne podawanie wapnia przynosi odwrotny  i zwiększyć w ten sposób spożycie paszy”. Czujni-
            do  zamierzonego  skutek,  ponieważ  zakłóca  me-  ki informują Versteeg o tym, czy to działa, czy nie.
            tabolizm wapnia. „Mózg rejestruje wysoki poziom  „System nie jest na tyle doskonały, aby ostrzegać,
            wapnia we krwi, co powoduje uwalnianie hormonu  gdy u krowy występuje ryzyko gorączki mlecznej.
            PTH  przez  przytarczyce.  To  natomiast  jest  sygna-  Ale pozwala nam na obserwowanie czasu pobiera-
            łem  dla  jelit  do  zaprzestania  wchłaniania  wapnia  nia paszy, na co szczególnie powinniśmy zwracać
            ze względu na jego obecny, wysoki poziom”. Wyniki  uwagę w przypadku starszych krów, które są w do-
            badań  klinicznych  wskazują,  że  najniższy  poziom  brej kondycji”.
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16