Page 15 - Gazetka_14_2018.pdf
P. 15

ŚWIAT KROWY       15

























            -białych. W tym momencie mamy produkcję na po-    Czy  ma  pan  jakieś  konkretne  plany  na  przy-
            ziomie ok. 10800 litrów mleka, w zeszłym roku było  szłość swojego stada?
            to 10400 kg. Dwa lata temu mieliśmy tu tylko 200      Nie uważam, żeby Dania była miejscem na ho-
            krów, teraz jest ich prawie 400. Mamy więc bardzo  dowlę 1000 czy 2000 sztuk bydła, dlatego myślę, że
            dużo krów w pierwszej laktacji i dużo krów starych,  pozostanę przy tej liczbie zwierząt. Może za kilka
            które myślę, że niedługo wymienimy już na nowe.  lat zwiększę hodowlę o 100 czy 200 sztuk, ale na
            I jestem pewien, że za jakieś 2-3 lata uda nam się  pewno nie o więcej. To, co będę się starał zrobić to
            uzyskać po 12000 od każdej krowy. Przewagą nad  zwiększyć wydajność mleka i może zacznę sprzeda-
            rasą  holsztyńsko-fryzyjską  jest  też  fakt,  że  mleko  wać jałówki.
            od  czerwonych  krów  ma  wyższą  zawartość  tłusz-
            czu i białka. W tym momencie u nas tłuszcz jest na  Dziękuję za rozmowę.
            poziomie  4,5%,  a  białko  3,7-3,8%.  Może  więc  nie
            dają aż tak dużo litrów mleka, ale w przeliczeniu na
            suchą masę, są tak samo dobre jak holsztyny. Ich
            zaletą jest też to, że dostajemy za nie więcej pie-
            niędzy przy sprzedaży na rzeź. W zeszłym tygodniu
            sprzedałem jedną krowę za 11000 koron (6300 zł).

            Jak wygląda Pana praca hodowlana?
                Wszystkie  urodzone  cieliczki  genomujemy,
            dzięki czemu możemy ocenić, jaki mają potencjał
            na przyszłość – jak będzie wyglądała ich zdrowot-
            ność,  jak  dużo  mleka  mogłyby  wyprodukować.
            W związku z tym możemy zacząć selekcję bardzo
            wcześnie,  jak  zwierzęta  są  jeszcze  bardzo  młode.
            Następnie dobieramy dla nich bardzo dobre buha-
            je, które są doskonałe pod względem cech, które
            z  kolei  nie  są  mocną  stroną  krów.  W  ten  sposób
            otrzymujemy  bardzo  dobre  potomstwo.  Ponadto
            korzystamy z pomocy VikingGenetics w układaniu
            planu kojarzeń, tak, by otrzymać wartościowe po-
            tomstwo.  W tym momencie w oborze mamy naj-
            lepsze sztuki czerwone w Danii. Jeździmy na wysta-
            wy hodowlane ze swoimi zwierzętami i to właśnie
            nasze krowy wygrały ostatnie 2 wystawy hodowla-
            ne w Herning z rzędu.

            Jaki jest pana cel hodowlany?
                Potrzebujemy krów, których nie widzimy. Mają
            to być zwierzęta, które wyszukujemy ze stada na
            2 tygodnie przed wycieleniem, przemieszczamy je
            do  odrębnego  kojca,  gdzie  mają  się  wycielić  bez
            naszej  pomocy.  Potem  zabieramy  cielę  do  budki,
            a krowa ma bezproblemowo wrócić do obory da-
            wać mleko. Takie krowy cenimy. Takie, których nie
            zauważamy na co dzień i które dają dużo mleka. No
            i oczywiście łatwo się cielą.
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20