Page 6 - Gazetka_13_2018.pdf
P. 6
6 ŚWIAT KROWY
zentują na pewno większą wartość hodowlaną niż cyjny, nie patrzymy tak bardzo na wydajność mle-
zwierzęta polskie, ze względu na bardziej posunię- ka, a raczej na jego parametry. Wracając jeszcze do
tą hodowlę, a także charakteryzują się większą pro- różnic między bydłem z Polski a z Danii – zauważy-
duktywnością niż polskie sztuki. Polskie sztuki od- łem, że mleko krów rasy Duńskiej Czerwonej cha-
biegają u mnie w stadzie o tysiąc do 2 tysięcy litrów rakteryzuje się wyższą zawartością białka, o jakieś
mleka na laktację, w porównaniu do krów z Danii. 0,5%. Jeśli chodzi o rasę holsztyńsko-fryzyjską to tej
Ale innych różnic nie widzę. Rozród moim zdaniem różnicy nie zauważam, a to dlatego, że zwierzęta
zależy głównie od żywienia zwierząt, a nie od tego z Danii odznaczają się wyższą wydajnością mleka.
skąd to zwierzę jest. Podobnie jest z nogami i raci-
cami. Jeśli zwierzę przyjedzie ze zdrowymi i mocny- Jakie plany na przyszłość – dalej ma pan zamiar
mi nogami i wstawimy je na dawno nie wymienianą powiększać stado, czy na razie zostaje pan przy
ściółkę albo na wilgotne kraty z dużą ilością obor- tym, co jest?
nika, to środowisko jest na tyle agresywne, że i to Nie, na razie chcemy się zatrzymać na tym co mamy
zwierzę z Danii zaraz złapie jakąś chorobę. Dania – przy tych wszystkich budynkach inwentarskich
wnosi potencjał genetyczny, ale hodowca musi za- i przy tych sztukach, które są i popracować nad pa-
dbać o to, by sztuka miała szansę go pokazać. rametrami. Myślimy, aby w przyszłości skupić się
też na sprzedaży materiału hodowlanego z własnej
Z firmą Konrad współpracuje Pan również hodowli. Jeśli będziemy teraz kupować nowe sztuki
w zakresie zakupu nasienia buhajów. Czym się to nie dlatego, żeby powiększać stado, a żeby wy-
pan kieruje wybierając danego buhaja? mieniać najsłabsze zwierzęta.
Buhaje wybieram razem z doradcą genetycznym Chcemy, aby było to gospodarstwo typowo rodzin-
PH Konrad, pod względem pochodzenia zwierząt. ne. Powiększenie oznaczało by zatrudnianie więk-
Nastawiamy się głównie na cechy funkcjonalne – szej liczby pracowników, a nie jest dziś o to łatwo.
zależy nam na poprawie zdrowotności, racicach
i budowie wymienia. Ze względu na to, że nasze Dziękuję za rozmowę.
zwierzęta i tak prezentują wysoki potencjał produk-
Zapewnij sobie zysk
Dowiedz się więcej o kosztach związanych z problemami ze zdrowiem i przeczytaj,
dlaczego warto za cel hodowlany obrać poprawę cech zdrowotnościowych.
Źrodło: Vikingnews grudzień 2017
roblemy ze zdrowiem nie tylko sprawiają ści na choroby. Kiedy już to zrobisz, wtedy możesz
Pzwierzętom ból i pogorszenie samopoczu- bardziej skupić się na strategii zarządzania i popra-
cia, ale mają również bardzo duży wpływ na ekono- wie opłacalności swojego gospodarstwa. Zdrowsze
mikę gospodarstwa mlecznego. krowy to lepsze życie dla Ciebie i Twojego stada.
Mówiąc o tym, ile kosztuje nas dana choroba,
mamy tendencję do myślenia głównie o wydatkach
na weterynarza i lekarstwa, a pomijamy istotną
rzecz – koszty pośrednie. Wśród nich możemy wy-
mienić:
• dodatkowy czas i koszty pracy,
• problemy z płodnością,
• koszty środków zapobiegawczych,
• straty w produkcji mleka,
• koszty brakowania zwierząt,
• wpływ genetyczny związany z utratą córek
o potencjalnie najwyższej wydajności,
• większe ryzyko wystąpienia innej choroby.
Częstotliwość występowania różnych chorób
różni się w zależności od gospodarstwa. Nie ważne
z jakiego systemu utrzymywania zwierząt korzy-
stasz i na jakim poziomie jest Twoje zarządzanie
stadem – zawsze możesz zwiększyć wydajność i ob-
niżyć koszty. Wystarczy, że realizując swój cel ho-
dowlany położysz nacisk na zwiększenie odporno-